Budapesti hétvége szakmai beszámolója

2012 november utolsó hétvégéjét a gyerekekkel Budapesten töltöttük, hogy a gyerekek bemutassák az általuk hónapok alatt összerakott Álmaink című színdarabot üzletemberek előtt. A hétvége lebonyolításában önkéntesek, nevelők, valamint az alapítvány alkalmazottai segédkeztek. A gyerekek az előadásra szeptember óta készültek. Próbák hosszú sora áll mögöttük. A rengeteg befektetett munkáért cserébe az önkéntesek a hétvége során azon dolgoztak, hogy minél több tartalmas, örömtelibb időt tudjanak együtt tölteni a gyerekekkel. A hétvégét pénteken mintegy jutalomként a budapesti Aquaworldben kezdtük. Célunk az volt, hogy a színdarabban részt vevő gyerekek azt érezhessék, hogy a befektetett energiáért cserébe kapnak is valamit, ahogy azt remélhetőleg a felnőtt életükben is alkalmuk lesz majd megtapasztalni.
A szombati nap délelőttje próbával telt, míg a délutáni filmnézés után a pesti belvárosban való séta volt a program. A séta alkalmával a gyerekek sok érdekességet megtudhattak a pesti belváros főbb nevezetességeiről, valamint ez az idő arra is alkalmat adott, hogy tartalmas beszélgetéseket folytassunk a hétvége főszereplőivel.
Vasárnap délelőtt tartottuk a főpróbát, majd a Golgota gyülekezet istentiszteletén vettünk részt közösen. Ezután következett az ebéd, végül pedig mindannyian elindultunk az előadás helyszínére, a MOM Parkban található Leroy Bistroba.

Az előadott színdarab egy több mint 2 hónapon keresztül rendszeresen zajló fejlesztő, színházpedagógiai foglalkozás eredményeként jöhetett létre. A szereplők a próbákon való rendszeres részvétellel, és az azokon való nehézségek megküzdése árán juthattak el végül oda, hogy a kész produktumot egy több mint száz főbből álló közönség előtt előadhatták.
A jótékonysági vacsorán a gyerekek átélhették azt, hogy milyen nagy teljesítményekre is képesek. A közönség elismerése a gyerekek felé elfogadást, megbecsülést közvetített. A színdarab szereplőinek arra is alkalmuk nyílt, hogy megtapasztalhassák, hogy valamit közösen, együtt, egységben hoztak létre. Mindezeken kívül a gyerekeknek módjuk volt átérezni azt is, hogy tehetségesek; valamint, hogy táncban, énekben, prózában olyat tudnak nyújtani, ami nem csak számunkra, hanem mások számára is érték. A közönség résztvevőinek szeretete olyan élmény, amihez a későbbiekben vissza tudnak majd térni, újból és újból átélni értékes voltukat és a társadalom elfogadását irányukba.