Önkénteseink Szabolcsban: 2012. szeptember 14-16.

2012_onkenteseink_szabolcsbanIII

2012. szeptember 15., délelőtt Nyírszőlős

A túrát Nyírszőlősön kezdtük. A gyerekek most is vártak, ahogy mindig, de kicsit lankadtabbak, ezért legközelebb inkább a megszokott időben jövünk hozzájuk.
A program a szokásos, aki szeretne, kint kosárlabdázik, a hintában beszélget önkénteseinkkel. A csapat másik fele a konyhában fon, gyöngyözik vagy rajzol. A gyöngyözés minden helyen nagy sikert arat, mindig várják a gyerekek, sőt van olyan, hogy ha más foglalkozást viszünk, akkor csalódottak. Nyírszőlősön azért inkább az a jellemző, hogy mindegy, hogy milyen kézműves foglalkozással készülünk, mindent szívesen gyártanak.

11.00-től kezdődött az előadás. Béla, aki volt állami gondozottként nőtt fel és nagyon sok rossz dologban benne volt, nagyon hamar megragadta a gyerekek figyelmét. Béla egy ponton keresztény lett, amelytől teljesen megváltozott az élete. Jól gitározik, ami szinte minden állami gondozott fiatalt lenyűgözött. Béla előadásában a szabad választásról is beszélt: mindig van választás, amely a jóra és a rosszra egyaránt irányulhat. A gyerekek nagyon szeretik a személyes bizonyságokat, amikor kiáll eléjük, és elmondja az élettapasztalatait, az igazán hiteles számukra.

2012. szeptember 15., délután Mátészalka

Itt is a szokásos módon járunk el, először sportolunk, kézműves foglalkozást tartunk, majd közösen meghallgatjuk az előadást.
A sportnak itt nagy sikere van, azonban a kimerítő foci után sajnos nem minden gyerek jön be az előadást meghallgatni. Most is 26 gyerek volt a focipályánál, 6 fő csak nézelődött, de sokan játszottak is, az előadásra a társaság fele jött be. A kézműves foglalkozáson némileg jobb a helyzet: itt kicsi 10, és 14 nagyobb gyermek foglalatoskodott. Innen a gyerekek általában nem szivárognak el, mert eleve abban a teremben tartjuk a foglalkozást, ahol az előadás is van, és az előadást egyből a kézműves foglalkozás után kezdjük.

Az előadáson itt is nagyon figyeltek a gyerekek. Sok 14 évnél fiatalabb gyerek volt bent, de 14 és 18 év közöttiek is voltak szép számmal. A probléma ilyenkor az, ami most is előfordult, hogy ha van egy olyan fiatal, aki nem tud nyugton maradni, akkor hamar zűrzavar támad. Most azt az egy fiatalt kikísértük és kint beszélgettünk vele. Ilyenkor nem tudja megmondani, hogy miért csinálta a fesztivált bent, de nagyon vissza szeretne menni. Most erre nem adtunk lehetőséget, de az önkéntes kint maradt vele és egy nagyon jó és mély személyes beszélgetés lett köztük.

Most este ittmaradtunk, nem vittük ki a gyerekeket, mert eleve délután jöttünk, és az sok időt vett volna igénybe, illetve szerettük volna szombat esti programokat népszerűsíteni, de rájöttünk, hogy az nem vonzó a gyerekek számára, ha bent az intézetben tartjuk meg, mert így is alig tudnak kijutni onnan. Nekik az nagy élmény, ha szombat este kimehetnek kicsit egy igazi vendégségbe. A terveink között szerepel, hogy azoknak a gyerekeknek, akik folyamatosan kijárnak, megmutatjuk majd a példánkkal a vendéglátást. Mindig készülünk finomsággal, terített asztallal.

Az esti előadást Ildikó tartotta, neki most már 2 kamasz és 2 kamaszkoron túl lévő gyermeke van, és igazán jól ért a gyermekek nyelvén. Ő most is és mint általában, mint anya szólt a gyerekekhez, anyai jó tanácsokkal látta el őket, olyanokkal, amelyekre a saját gyerekeit is megtanította. Sajnos csak 5 fiatal vett részt rajta. Legközelebb a segédlelkészi házban fogjuk az efféle beszélgetéseket tartani.

2012. szeptember 16., délelőtt Nyírbátor

Nyírbátorban sok speciális gyermek illetve fiatal él, ezért náluk jobban figyelnünk kell például a sportra. Itt nem hajtjuk úgy ki a gyerekeket, nem fárasztjuk őket úgy le, itt ezért általában röplabdázunk és aztán egy kicsit focizunk. Bent a lányok és a fiúk is általában gyöngyöznek, mert itt azt szokták kérni a gyerekek. Szinte mindig gyöngyözünk, de általában készülünk valamilyen könnyen elkészíthető készségfejlesztő vagy kreativitást fejlesztő egyéb foglalkozást is. Most hajtogatás volt a gyöngyözés mellett.
Az előadásra minden gyerek bejött. Itt is nagyon várnak minket, az otthon teljes létszáma jelen van egy-egy alkalomkor, sőt a lakásotthonokból is átjönnek a nagyobb fiatalok. Itt az intézet kialakítása is kedvező, azért is jönnek be a gyerekek. Bélát itt különösen szeretik a gyerekek, az építőtáborunkban kezdte az önkéntességét és a gyerekek egyből megszerették őt. Az előadáson azért itt kicsit finomít a gyerekek szellemi képességei miatt, nem minden részletet mesél el. Innen nagyon nehéz volt eljönnünk, mert a gyerekek alig akartak elengedni. Itt már nagyon kezd beindulni az ifjúsági közösség, Varga Sanyika jóvoltából.

2012. szeptember 16., délután kettéválunk Berkesz, Baktalórántháza 

Berkesz: Elsőként itt is sporttal és kézműveskedéssel kezdtük, amelyen elég sok fiatal vett részt.
Berkeszen most csak 10 gyerek vett részt az előadáson, amit Ildikó tartott. Sajnos nincs kitartásuk és hamar feladják, kimennek cigizni. Ildikó kezdésként azt kérte, hogy mondjanak egymásról jó tulajdonságokat. Sorbamentünk és addig nem mentünk tovább, amíg 3 jó tulajdonságot nem mondtak a gyerekek. Segítettünk nekik, hogy ne csak mindig ugyanazokat a tulajdonságokat mondják. Meglepően mindenkiről tudtak a gyerekek jót mondani anélkül, hogy bárkit is leszóltak volna. Ezek után Ildikó rátért arra, hogy mindenki értékes és mindenkinek lehetnek nagy álmai és céljai, amiket el is tud érni, ha küzd értük.
Baktalórántháza: Kimentünk a gyerekekkel a játszótérre, ott játszottunk mindenfélét, fogócskát, hintáztunk stb. Közben bent a lakásotthonban volt a kézművesfoglalkozás. Az előadást Béla tartotta, amely hasonlóan zajlott, mint eddig. 18 óra körül indultunk haza.