Filmklub az örök nyerő – Mátészalka 2012.10.06.

A közös filmnézésre a gyerekek jelezték az igényüket. Ezt nagy örömmel fogadtam, hiszen saját terveim között is szerepelt egy rendszeres filmklub megrendezése, ahol a közös “mozizás” után, kötetlen beszélgetés keretében feldolgozhatjuk a gyerekekkel a látott filmet, annak tanulságait. Külön örömömre szolgált, hogy az ötlet J. Bálinttól, egy nagyon csendes és visszahúzódó sráctól származott.

Mivel a gyerekek szokatlanul aktívan részt vettek az előkészületekben (projektor és egyéb technika összeszerelése, film beszerzése, stb.), ezért biztos voltam benne, hogy a filmezésre az igény komoly és valós részükről.
Egy másik srác pedig a filmet is megszerezte. Mivel tudtam a filmről, hogy érdemes megnézni, ezért örömmel vállaltam.

A mozizás szabályait a gyerekek saját maguk hozták meg: aki beszél vagy zavarja a többieket annak ki kell mennie. Erre azért is volt szükség, mert a technika sajnos nem volt teljes, a hangfalakat otthon felejtetem.

Az állami gondozott fiatalok között sok tehetséges táncos van, így nagy csendben nézték végig a táncos filmet. A mozdulatok, a stílus és ahogy a táncosok kitartóan gyakoroltak a sikerért, nagyon lekötötte őket.

A film végén a beszélgetés a kitartó munkáról és annak eredményéről folyt. Ezt sajnos minél gyakrabban szükséges számukra bemutatni, illetve az ehhez kapcsolódó értékeket közvetíteni, mivel közöttük igen ritka tulajdonság a kitartás, hiszen nincsen akitől példát kapjanak erre
A filmklub megrendezéséből tervezek rendszert csinálni (sőt ezt maguk a gyerekek is kérték) és terveim között szerepel, hogy fogok még olyan filmet vetíteni, ami a kitartó küzdelemre épít.